Rövidebbek lehetnek a büntetőügyek - új büntetőeljárási törvény lép hatályba
2018.06.22

A július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvénytől a kormány, a jogászok és a közvélemény is azt várja, hogy lényegesen rövidebb idő alatt kerülhet pont a bíróságokon a büntetőügyek végére - mondta egy sajtóbeszélgetésen a Szegedi Ítélőtábla elnöke csütörtökön.


Harangozó Attila beszélt egyebek mellett az egyezség nevű, teljesen új eljárási lehetőségről. Ennek az a lényege, hogy ha a vádlott elismeri bűnösségét, és elfogadja az ügyész büntetésre vonatkozó javaslatát, akkor a bíróság már az első ülésen ítéletet hozhat. Változnak az elsőfokú határozattal szembeni fellebbezésre és a másodfokú felülbírálatra vonatkozó szabályok is.

 Az elsőfokú bíróságnak például csak azt a részt kell részletesen indokolnia, amire a fellebbezés irányul, és a másodfokú bíróság, bizonyos eseteket kivéve, csak ezt vizsgálja majd.

Az elnök beszélt a kényszerintézkedések rendszerének átalakításáról. Most még az előzetes letartóztatás lehetőségét vizsgálja a bíróság, de jövő hónap elejétől már a legenyhébb kényszerintézkedéstől kell a legsúlyosabbig haladni. Így várhatóan csak a legsúlyosabb bűnügyekben születnek letartóztatásról szóló határozatok. Persze attól nem kell senkinek tartania, hogy például emberöléssel vádolt emberek majd szabadlábon védekezhetnek – jelentette ki Harangozó Attila, aki azt is elmondta, hogy mivel az ítélőtáblára az eddigieknél több ügy kerül, ezért egy újabb bírói tanácsot állítottak fel a táblabíróságon.


delmagyar.hu